hjem
 


Norges Jeger- og fiskerforbund
NYHETER

På Slider
Da har Finn Erik og jeg satt sammen en kjapp artikkelom sliderfiske, etter ønske fra gjesteboka.




På slideren

Nå har jo diskusjonen vedrørende duppfisket herjet i miljøet en stund og det er på plass å komme seg videre. Ønsker med dette å legge ut den infoen vi har foreløpig om sliderfiske. Dette er altså ingen fasit på hvordan det skal gjøres men en begynnelse for at flere kan komme i gang. Slider er en ganske lett metode når man først har detaljene inne, og det er veldig fleksibelt ettersom du kan fiske på alle dyp. I Norge er det liten tradisjon med sliderfiske, vanskelig å si hvorfor men det har vell noe med at det har vært enklere metoder å bruke enn slideren. Vår erfaring er derfor heller ikke gammel men vi har erfart en del som har fått opp øynene og ser att denne metoden har mye å tilby.

Stanga:

En sliderstang bør tåle å kaste dupper fra 8 – 20 gr og bør ha en myk topp slik at bruk av tynne fortommer er mulig. Vi foretrekker litt lengre stenger enn de vanlige matchstengene på 13 fot. En bra stang er 15 -17 fot dvs 4,5 – 5,1m. Noe av vitsen med denne lengden er å ha kraft nok til lange kast og ha lengde til å ’plukke ’ opp mye sene ved tilslag. Stangas action bør være generelt stiv med en forholdsvis myk topp. Dette for kjøring av fisk nært håven ikke skal ende med tap av fisk og bruken av tynnere fortomer ( 0,12 – 0,10 ). Det finnes mange gode produsenter av slike stenger men Italienere er spesialister på slikt fiske og har derfor det beste utvalget av disse. 

Snella:

En god snelle til sliderfiske er en snelle med god kapasitet og bør være i størrelse 4000.  Den bør også ha god utveksling og aller helst bedre enn 5:1. Utenom disse kriteriene er det fritt frem i å velge pris og kvalitet. 

Sene:

Sene til sliderfiske bør være med lite minne slik at den ikke krøller seg fort. Og den bør være at typen som tåler litt juling. Av tykkelse bør sena være minimum 0,18mm får å kunne få stoppeknuten til å sitte. Anbefalt tykkelse vill vi si er 0,22 men det er ingen problem med 0,25 heller.

Dupper:

Vi har vell i hovedsak bare prøvd Cralluso Zero duppene. Dette fordi disse har ingen vekt i duppen og er nok lettere å kaste enn en dupp med litt vekt i seg. Spesielt på lange kast. Men det finnes mange leverandører som lager flotte sliderdupper, men Zero er den vi finner best på grunn av de utallige forskjellige smarte løsninger den innehar. Vi finner den lettere å tackle opp fordi antenna er regulerbar og utskiftbar. Det er flere alternative topper som kan skiftes etter lysforhold med mer. Den er sterk og den vill aldrig trekke noe vann. Den finnes i fra 8-16 gr som dekker de fleste forhold er til lands og ikke minst er den lett å kaste med.

Bly:

Her kan du benytte både splitthagel og olivetti men vi finner kulebly som det beste. Og har den en gummislange i midten er den perfekt. Disse blyene finnes i en rekke dimensjoner og tilpasses lett størrelsen til duppen. Alt ettersom hva slags tackel du skal lage kan for eksempel en 12 gr kule være fin til en 16gr dupp og en 15 gr også.

Stoppknuten:

Dette er en meget viktig del av tacklet. Det går ann å bruke ferdige silikonstoppere men vi foretrekker stoppknuter. Bruk gjerne også en rubberbead­­ mellom duppen og stoppeknuten. Det finnes et utall av knuter så det er bare å eksperimentere. Denne er vell den mest brukte. Bruk gjerne to stk så er du sikker.

http://www.pacgb.co.uk/tips/stopknot.html

Lodding av dypet:

Det er et must at du vet hvor du fisker derfor er loddingen meget viktig. Det er to metoder som brukes så vidt vi vet. Den ene er å ta av tacklet og sette på en bly med svivel i størrelse 20-50gr. Du flytter da stoppknuten til duppen står slik du skal fiske med den ( dvs slik den skal synes ). Når du har gjort det setter du blyet på et kjentmerke på stanga for eksempel i overgangen stang – håndtak. Da leser du av stoppknuten ved å lage et merke på stanga med en fettstift. Da har du dypet og setter på tacklet igjen og da kan du justere hvordan du vill fiske. Om du vill fiske over bunn plasserer du kroken over kjentmerket og justerer stoppknuten til merke på stanga. Hvis du vill fiske overdyp plasserer du kroken med for eksempel 10 cm under kjentmerket og justerer knuten til merke på stanga. 

En annen metode er og blye ned tacklet perfekt og deretter å justere stoppknuten slik at dropper blyet akkurat ligger på bunn(da vill duppen stå noe høyere)



Klipsing av sena:

Det er viktig å fiske på samme plass uansett hvilken stang du bruker derfor er det en fordel og klipse sena i spolen på snella. Dette er lurt å gjøre hjemme slik at det blir 100%.  En måte å gjøre det på er å ta et bandmål og merke opp diverse lengder fra et fastpunkt der du fester kroken. Riktige mål er jo greit å ha da vet man også hvilken sprettert som passer best. Normalt så fisker vi vell fra 25-60m så da er det bare å klipse opp for eksempel hver 5. meter ( hvis mann har plass på klipset ) En annen metode er å merke sena med linemarker som er en fettstift. Dette er en metode som krever at du med jevne mellomrom merker sena under fiske.

Kastet :

Det gjelder å ha en jevn bevegelse under kastet og det er viktig å bremse sena med fingeren mot spolen mot slutten av kastet slik at ikke tacklet bunner mot klipsen og vil sprette tilbake. Som oftes blir det kjerv og tull av slikt. Kasteteknikk er noe man må terpe på og det kan være lurt å begynne å kaste for eksempel på 25m først og deretter øke avstanden. Ikke begynn å trene kasteteknikk på konkurranse ! Når duppen så har landet, veiv fire til fem veiv inn igjen samtidig som du senker tuppen av stanga ned i vannet. Når du så har veivet inn slipper du opp bøylen igjen og lar sena løpe ut slik at bulken kan synke ned. På denne måten fisker du nøyaktig og kan fòre på duppen ( såfremt du er på rett plass sideveis da ) 

Tilslaget:

Da du har senket sena er det stor mulighet for at den står i bue og at den ligger dypt i vannet. Derfor er det best å kroke sideveis. Kroker du opp må du dra mye sene opp av vannet før du er i kontakt med fisken. Veiv inn samtidig som du kroker!

Tackler:

Vi har kommet frem til noen tackler som fungerer bra og disse viser vi her. 

Tackel nr 1

 

 







Her ser du at bulken sitter over en svivel med 30 cm tykk sene ( 0,30 -0,35 ) og en ny svivel som fortommen festes i. Det kan også brukes en beed mellom duppen og stoppeknuten, dette er med på å holde duppen mot bulken under kastet. Dette tacklet er fint når det er sterk vind og fisken vill ha et stille agn. Med dette oppsettet vill du få løftenapp derfor benyttes et hagel nr 1 får å sikre et klart napp. 

Tackel nr 2

 

 


Samme som nr 1 men med lengre avstand ned til nedre svivel. Her kan du fiske on the dropp med flere små splitthagel nedunder bulken. Viktig er at disse haglene ikke er for store da vill du garantert få kjerv. Dette tacklet er fint å bruke da det ikke er så mye vind eller strøm i vannet.
Det er jo da fritt frem å forske i tackler, men det er viktig er å tenke på at hvis man bruker en dupp med vekt i, så reduserer du muligheten til å få agnet rolig på bunn. Viktig er det også at man tenker på hvor det er mest vekt i, duppen eller tacklet. Dette fordi den tyngste delen altid vill gå fremst i kastet.  

Det aller vanskeligste med sliderfiske er fòring. Fòringen bør være så nøyaktig som ved bruk av feeder(såfremt du er god til å kaste da). Viktige punkter ved foring er; ha spreterter som er tilpasset forskjellige distanser, lage forballene i nøyaktig lik størrelse, aldri å stresse når du fòrer – bedre å plassere 10 baller perfekt enn 15 baller i vilden sky. Vær obs på at du ikke lager for store baller ved grunnfòringen, og pass på å lage noe mindre baller hvis du har mye leem i foret. Leemet er mye tyngre enn vanlig fòr. I grunnfòringen er det best å bruke mat i fòret som ikke brekker opp ballene for det er best å lage ballene i god tid før fòringen. Husk, stress gjør dårlig fòring.  

Dette håper vi er en start inn i en ny og spennende verden med mange muligheter og utfordringer.

Er noe uklart ta kontakt med oss og vi lover å hjelpe deg videre. Har du andre erfaringer ta gjerne kontakt med oss da også, vi er også MEGET nysgjerrige !

Med hilsen 

Niklas og Finn E

Ansvarlig: Finn Erik og Niklas

Publisert:2010-08-10 21:55:49
Oppdatert:2010-08-10 22:08:38

iTackle traper.se