hjem
 


Norges Jeger- og fiskerforbund
NYHETER

En konkurransefiskers tanker...
Etter spørsmål på gjesteboka om å få innsyn i tankevirksomheten til en konkurransefisker, så har jeg prøvd å svare på spørsmål. Den første i rekken kommer her:


Spørsmål: Strategi f.eks i forhold til det å lete fisk, hvordan borrer man, avstand mellom hull, hvor lang tid bør man gi hvert hull før man går videre(forskjellige metoder), hvor mange hull bør man teste i et område før man går videre. Tanker rundt hvor lenge man bør sitte i et hull det biter litt i, når bør man prøve gamle hull. 

Er man på en sjø man har vært før, så har man en plass man ønsker å starte. En plass som ga fisk forrige gangen. La oss si en plass langs med land. En strekning på f.eks 70-80 meter som bruker å levere fisk. La oss også si at denne sjøen så får man normalt fisk på 1-2 meters dyp.Og la oss også si at dette er en sjø mormyska normalt er best. Jeg ville da begynt med mormyska 10 meter inn på 70-80 meters strekket, og borret et hull der jeg vet at det er sånn ca 1,5 meters dyp. Har jeg ikke kjent fisk i hullet etter max 1 minutt, så borrer jeg et hull til 10 meter lengre inn på 70-80 meters strekket. Det med 1 minutt i hullene kjører jeg uansett om det er pimpel, myska eller tafs. Er det ikke noe der heller innen 1 min, så ville jeg flyttet med ennå 10 meter inn, men da prøvd nærmere land. F.eks på 40-80cm dypt vann. Max 1 min, ingen fisk. Da ville jeg gått skrått ut og prøvd et hull på ca 2 meters dyp. Er det heller ikke noe der ville jeg gått ut på 3 meters dyp. Der biter det direkte, men kanskje bare 1-2 fisker, så blir det dødt. Man prøver da et hull 5 meter bortenfor på ca samme dyp. Man får da 1-2 fisker igjen, men blir dødt. Prøver 1-2 min ekstra for å se om det kan komme noen etterslengere, eventuelt satt stikka i sekken mens man borret neste hull. Hent meg mange ganger at fisken da har tatt. Altså er fisken veldig trå, og biter ikke uten at mormyskaen er HELT i ro. Har da ofte prøvd å slippe ned igjen, og holdt stikka helt i ro, men ikke napp. Satt fra meg stikka igjen, og da har det nappet igjen. Går vel på skjelving. Noen ganger er abboren så sær at man ikke kan holde i stikka engang. Et eksempel på slik sær abbor har du tidvis på Björkafjärden i Sundsvall.   

Med tanke på at fisken står såpass ”dypt” som 3 meter ville jeg prøvd med lokkmeite i neste hull 5 meter lengre bort. Ville kjørt en tafs på 12-15 cm ettersom det virker som en trå dag. Får man fisk på det, men fortsatt bare 1-2 fisk i hullet, så virker det da ikke som tafspilken skremmer fisken, men den lokker heller ikke til seg mer. Men man vi i alle fall kunne ta de 1-2 fiskene raskere en man gjør på myska. Dette går også litt på selvtillit på fiskemetodene. Jeg har dessverre ikke veldig selvtillit når det kommer til tafsfiske, så jeg ville nok fortsette med myska. 

Hadde jeg ikke truffet på fisk etter 6-7 hull på 70-80 meters strekket, så hadde jeg stikket derifra. Og forhåpentlig hadde jeg hatt flere plasser på sjøen som jeg kunne prøvd om når plass 1 slår feil. 

Jeg fisker ikke mye i gamle hull, men dem gangene jeg gjør det er det ofte fordi jeg har fått greit på ei strekke/rose, men borret opp denne. Klokken viser kanskje 2,5 timer av en 3 timers. Og jeg har heller ingen flere strekker/roser i nærheten (300-500 meter), eller at jeg har det, men andre fiskere har vært der mens jeg har fisket min rose. Ville da startet å fiske i de gamle hullene jeg har fått best i tidligere på dagen. Får jeg ikke noe særlig i de første 2-3 gamle hullene, så ville jeg prøvd de gamle hullene som ligger på grunnest vann. Ganske ofte at hull som er borret inne på 0,5 m dyp ikke fungerer med en gang, fordi det kan skremme fisken. Men når disse hullene får stått og ”ladet” og sluppet ned sollys, så trekker fisken inn. 

Husker spesielt en konkurranse som gamle hull var suverene. Og det var NM på Bjørkelangen på 90-tallet engang. Når man tittet i hullet, så så det ut som man fisket i skummamelk. Jeg er som sagt ikke en som fisker så ofte i gamle hull, så jeg fant aldri ut at gamle hull gjaldt den dagen. Men vet at flere av dem som fisket gamle hull, var dem som lå høyest på resultatlista. Det var da mest sannsynlig fordi fisken trakk til stedene der sollyset kom ned. 

Niklas

 

 

Ansvarlig: Niklas Strengelsrud

Publisert:2010-02-17 18:23:06
Oppdatert:2010-02-17 18:27:32

iTackle traper.se