hjem
 


Norges Jeger- og fiskerforbund
NYHETER

Finn Erik forteller hans opplevelse av VM
Dette var Finn Eriks første VM-deltakelse, og han har skrevet en fyldig og fin rapport om hvordan han opplevde turen. Med alt fra logistikken til fisket og resultatet. Les mere her:


VM i Italia 2008.

Det var med stor spenning og glede at jeg for første gang skulle delta på et VM i meite. Fra før av har jeg kun deltatt på nordisk i meite og isfiske. Canale Navigabile ved den lille byen Spinadesco var årets arena. Det var som vanlig lite relevant informasjon å hente før treningen skulle starte. Det som var varslet sto ikke i stil med det som ventet oss, men vi måtte gjøre valg av agn og fòr i forkant. Dette ble selvsagt ikke riktig i forhold til realitetene.

I mitt tilfelle begynte det dårlig fra starten av, da jeg skulle ta fly grunnet familiære grunner ankom jeg Milano søndag ved 1330 tiden. Hadde på forhånd bestilt taxi fra hotellet og avtalt møtepunkt / tid. Stresset som fy for å rekke på plass i tide og ankom møtepunkt 15 min før tiden. Men tiden gikk og tålmodigheten begynte å briste. Etter en time venting måtte det handles, av sted bar det til en informasjonspunkt for å få hjelp. Fordi jeg ikke hadde pinkoden til telefonen min ( hadde nylig skiftet leverandør ) og etter utallige forsøk på automater var min eneste løsning å hjelp av en hyggelig italiener. Men hva ventet der bak den høye disken jo en sur og tverr kjerring med en fryktlig engelsk som bare pekte på de fordømte automatene som jeg hadde kastet bort en masse euroer på. Etter en runde rundt avtalt møtepunkt bestemte jeg meg for å praye en taxi og komme meg til hotellet. Taxisjåføren virket hyggelig og da jeg fortalte hvor jeg skulle nikket han og sa at prisen jeg hadde fått oppgitt fra hotellet var ok. Noe jeg senere forstod hadde ikke stemte i det hele tatt. Han tok meg på en stor omvisning i norditalia, mye pent å se på men taksameteret gikk for jæ… Etter mye om og men kom vi frem og jeg var 310 euro fattigere! Den jæ… lurte meg godt !!!! Men da jeg kom på hotellet bestemte jeg meg for å omstille meg og sette modus i null, ikke f.. skulle den taxien ødelegge denne turen. Etter en hyggelig gjenforening med resten av laget var vi liksom i gang syntes jeg. Og etter en tur nede på strekka steg pulsen betraktelig.

Trening Mandag.
 
Geir var å trekte for oss og vi skulle denne dagen sitte i box 12 ved siden av selveste Italia og Wales. Avtalt var at vi skulle fiske slik : Niklas og Geir leem og joker etter skimmer og brasme, Dag E og Ivar vanlig fòr etter brasme og carassio, Kjell med fòr med mye mark og caster etter brasme og jeg med vanlig fòr etter brasme og carassio med match. Men vi fikk en oppvisning i carassiofiske av Italienerne som lempet inn 15 kilo hver rett ved siden av oss. Vi hadde et trøgt fiske ! Best av oss i kilo var Niklas med 1440 gr.

Selv fikk jeg en carassio på ca 900gr ! Dette var etter de første tre timene. Vi startet opp etter 1,5 times pause og Ivar tauet opp karpe etter karpe, vi andre fikk også en del fisk og humøret steg noen hakk på det. 

Men skuffelsen av å få så dårlig i det som var konkuransetiden var påtagelig. Det ble lagt planer for neste dag på middagen på hotellet! Vi skulle neimen ikke knekkes så tidlig. 

Trening Tirsdag.
Box 40 var kantboxen lengst nord, selveste England hadde fisket der dagen før og vi gikk på med fullt pådrag ! Men det samme skjedde som dagen før,  nesten ikke noe fisk de første 3 timene. Selv ble jeg nærmest fiskeløs og veide inn ca 0,5 kilo. Dag Even som hadde superkant fikk opp ca 1.5 kilo !

HVA SKJER ???? Det var nærmest panikk i mitt hode. Hva var var problemet? Vi prøvde flere taktikker alt fra loosefeeding, kopping av partikler, løsfòr, og diverse fòrblandinger. Etter en god lunsj servert av Tommy som virkelig passet godt på oss var det klart for økt to. Det samme igjen! Tauing av fisk, det var konstant en elastikk som sto i full strekk. Humøret steg og det var jo gøy å få fisk. Men til hvilken nytte ? Det var 6 bekymrede karer som satte seg i bilen den kvelden. Vi var ganske rådløse og følte vi var langt unna å knekke noen kode! Vi la nok en plan der vi fordelte fiskemetoder oss i mellom, og vi syntes vi hadde dekket opp de fleste muligheter. Kvelden ble som vanlig sen, takler og utstyr måtte være klart før hode traff puta.

Trening Onsdag. 
I dag skulle vi ha selveste England ved vår side i box 1og Irland i box 3. Vi var jo spent på hva disse kunne få i forhold til oss ! Å ja de fikk fisk ikke mye men de fikk ! Og vi satt der og stirret på våre dupper som ikke beveget seg en millimeter. Noen fisker havnet i våre nett men ingen hadde over 1 kilo. Denne dagen hadde vi satt Tommy med kamera for å filme Engelskmennene. Kanskje vi kunne ta med oss noen triks i fra dem ? Etter tre timer veide de inn ca 2-4 kilo hver ! Vi var fornøyde med å få lunsj servert av Tommy ! Etter lunsj var det dags for tauing av karper igjen, fy f så fortvilende det var. Hvorfor kommer ikke disse i løpet av de tre første timene. Analyse fra videoen viste at alle Engelskmenn brukte sort for ! Hadde vi slikt for NEI ! Vi hadde også sett at Italienere brukte mørkt for. Middagsmøtet på hotellet ble fylt av mange spørsmål og få svar. Vi la nok en plan for neste dag med flere nye taktikker på tapeten. Vi skulle blant annet prøve kun kopping av partikler ( maggot og mais med mer )

Kvelden ble veeeldig sen, det måtte virkelig prøves ut div takler.

Trening Torsdag:
Vi skulle i dag sitte ved startområdet i boxs 23, ved vår side var Portugal og Slovakia. Det begynte som vanlig men etter ca 45 min begynte noe å skje. Geir begynte å få carassio i størrelsen 8 – 9 hekto, Niklas dro i noe som måtte ha vært stort og jeg selv fikk carassio ! Vi fisket med overdyb ca 15 cm på opploddet dyp. Dvs at agnet lå rolig ! Vi hadde gjort dette tidligere uten noe større sukkes men denne gangen virket det. Etter tre timer hadde Geir en 3- 4 kilo mens vi andre hadde ca 1- 2 kilo. 

Det var en vesentlig forbedring. I pausen kom Ivar i kontakt med en kar han og Dag E og Niklas hadde som coach i Mincio i 1996. Han kom med informasjon som fikk oss i tvil om hva vi hadde holdt på med siden vi kom. Vi skulle iflg han fiske meget lett med kroker ned i str 20 -22 overdypet skulle være det dypet som ble opploddet ? Bunnen på kanalen besto nemlig av en slags lett gørre som agnet forsvant ned hvis du ikke taklet var lett nok. Han redegjorde at han hovedsakelig fisket etter brasme fordi denne fisken var i hele kanalen. Etter pausen fortsatte det som vanlig jevn tauing av karpe !  Det var bestemt at på denne kvelden måtte vi bestemme oss hvem som skulle stille på laget. Kjell som følte seg litt uvel i fiskingen ba om å slippe på lørdag. På neste dag’s offisielle trening mente vi at det var nødvendig at han deltok, han skulle jo være med på søndag. På middagsmøtet bestemte vi oss for å prøve noen av vår italienske venn sine metoder. Kvelden ble til natt ! 

Offisiell trening Fredag.
I dag skulle det fiskes kun et pass, på ettermiddagen var det åpningsermoni. Vi hadde box 25 som var ufisket på Torsdag. Vi hadde lagt vår plan og med forskjellige takler og metoder dro vi i gang med godt mot. Men hvilken nedtur ! Vi ble nesten fiskeløse igjen. Ikke det at våre naboer Irland fikk så vesentlig mer men vi fikk virkelig dårlig. Var det at det var ufisket fra dagen i forveien som var problemet eller ? Vi valgte å tolke det slik ! Optimisme var dog ikke det som preget oss der vi gikk i fine omgivelser i Cremona sentrum. Åpningsermonien var ok med mange taler på italiensk so vi ikke skjønte bæra av. Tror alle der og da heller kunne tenke seg å sove litt. Vi begynte å bli rimelig slitne, fire til fem timer søvn daglig og det å sitte i solsteiken hele dagen gjør sitt. Denne kvelden ble riktig lang, alt måtte være klart og vi måtte opp ved 5 tiden. Vi hadde forkastet matchfisket da kanalens overflate dro med seg taklet og det gjorde fisket umulig. Så vi sto igjen med TAP fiske på 13 eller 6m.

Seksjonen var trekket og vi skulle fiske slik : Dag E – A, Niklas – B, jeg  - C, Geir  - D og Ivar på E. Trekningen av plassnr skjedde på lørdagsmorgen. Jeg var meget fornøyd med seksjonen og hadde tru på en grei plass fiskemessig. 

1      
Konkuransedag. 
Etter noen få timers søvn var vi klare, fire stk hadde reist i forvegen for trekking mens jeg, Niklas og Ivar pakket systematisk inn i bilen og hengeren slik at avlossing skulle gå fort. Når vi kom ned til strekka skjønte jeg at nå var det alvor. En masse folk allerede kl 7! Jeg hadde fått plass C6 noe som jeg syntes var ok. Opptakling gikk veldig bra og fikk godkjent fòr / agn! Jeg hadde planlagt å fiske 13 m TAP med en topp 5 slik at jeg kunne vippe ut taklet utenfor forplassen. Taklet opp en topp for 6m der jeg tenkte å løsfore maggot.

Fòringen gikk veldig bra 12 appelsiner løse baller landet perfekt på stangtuppen. Ukas trening hadde i hvert fall gitt noe ! Så startet fisket og det var som før naboen fikk fisk etter 3-4 min.  Og fulgte opp med en tre fisk til før jeg fikk min første skimmer på ca 5 hekto. Den fikk jeg 30 cm oppe i vannet på to hvite maggot som kroket midt på i skinnet slik at de skulle dale sakte med i vannet. Nåvel var jeg ikke fiskelaus! Det hadde gått en time av tre! Jeg forsatte med å koppe hvert 15 minutt slik planen var. Koppingen besto av leem med joker med 10 maggot. Etter 30 minutter til kroket jeg en ny fisk som viste seg å være en brasme på ca 7 hekto. Den fikk jeg på 20 cm overdyp på to stk gule maggot. Siste timen landet jeg en hel snørrgjørs! Skuffet var jeg men jeg hadde ikke misset noe fisk og kunne ikke si at noe teknisk hadde gått dårlig. Etter 6 innveide hadde jeg slått en mann, ble ikke sist i hvertfall!

Det ble en 30,5 plass for min VM deby. Kan ikke være helt galt det. Det var tross alt sterk konkurranse på seksjonen blant annet regjerende VM mester Alan Scotthorne. Laget ellers gikk dårlig. Niklas ble best med en høyst respektabel 19 plass fra peg B 35. Ellers var det på det jevne DÅRLIG! Min plassering var nest best på laget og vi var tredje sist dag 1. Ettermiddagen gikk med til jakte på fiskebutikken vi hadde vært i noen dager tidligere for å se om de hadde noe fòrfarge eller noe mørkt for. Men vi fant ikke frem og kvelden kom fort. Stemmingen var ikke på topp ved middagen, Geir måtte stå over etter å ha blitt sist på sin seksjon, og Kjell var klar til å steppe inn for han. Motløsheten tok oss nok den kvelden og vi var lite kreative i våre tanker om neste dag. Nåvel kjørte vi på med nye takler får neste dag og forberedelsene gikk til de sene timer. 

2      
Konkuransedag 
Grytidlig opp og logistikken gikk bra. På plass i god tid og tross trøttheten var vi en glad gjeng som tok plass bak peggene våre. Skulle i dag fiske B 2!!! På vei til seksjonen leste jeg gårdagens resultater og fant ut at denne plassen produserte null fisk på Lørdag ????? Dette var som å få en skyllebøtte med kalt vann på seg. Hva skulle jeg finne på? Prøvde å tenke positivt å tenke at det var en ny dag med nye muligheter. Men så begynte det å butte i mot, ved opptakling av toppene greide det kunststykke å ødelegge to stk tackler og en topp! Makan til start, fòringen gikk derimot meget bra. Gjorde en forandring i fòringen fra lørdag da det i dette området skulle være mere carassio og karpe. Fòret med joker og død maggot. Planlagte videre å koppe ca en 50ml sticky maggot hvert 15 minutt. Og hvilken start det ble! Etter 15 minutter hadde min nabo fra San Marino 5 fisk som sikkert veide 4 kilo og min andre nabo hadde en karpe på 2 kilo. Jeg fikk en snørrgjørs! Humøret ble alt dårligere ettersom håvinger fortsatte på begge sider av meg. Da jeg nesten hadde gitt opp fikk jeg på min første fisk etter 1,5 time. Det var en ok fisk slik ca kilos! Men halvveis inn kom elastikken tilbake i full fart og ødela selvsagt tackelet. Fordømt altså dette måtte liksom ikke hende i et VM! Ti minutter senere skjer det samme men denne gang redder jeg riggen. Femten minutter deretter greier jeg å håve en carassio på 4 hekto. Neste utlegg sitter nok en ’’rugg’’, kjører den på full stanglende et par minutter før den slipper. Fy f for en dag!””!”!”! Når det er igjen ca 40min håver jeg min andre carassio på samme størrelsen som første. Sammen med to snørgjøsser danner dette min vekt på 890 gr. Meget skuffet over egen prestasjon kan jeg se at mine naboer veier inn 12 kilo og 6 kilo. Dette var tungt. Mine tre mistede fisker kunne ikke ha bringe meg så vesentlig lengre opp men det at jeg mista dem på en VM konkurranse er det kritiske. Resten av laget hadde også dårlige resultater, men jeg må si at Kjell som fisket med Falsini ved sin side og Steve Gardner gjorde meget bra. Vår bestemann ble Niklas som stortrives på VM, en 22 plass på dag 2 og 103 totalt er hederlig. 

Han slo svenske Andreas Sanderg, 3 plasser bortenfor, som vant sin seksjon på lørdag. Vi ble sist av de 37 nasjonene og fikk over 300 poeng. Det var bare å konstantere at vi ikke hadde lykkes i det hele tatt. 

Oppsummering. 
Det kan muligens virke at hele vm’et var negativt, men det var det absolutt ikke. Laget som vi stilte mener jeg var en fin gjeng med gode lagarbeidere som virkelig ga jernet for laget. Mitt første VM lærte meg mange ting som at forberedelser er alfa omega. Viten om vannet, fòr, fiske og at mann må ha lokale coacher med seg fra dag en. Forberedelser med riktig utstyr og mange tackler er meget viktig. Skal mann bruke mye tid på slike ting under VM tapper det deg for krefter og konsentrasjon. Tror også at det viktig med minimum to kapteiner der den ene har fullmakt til den siste avgjørelse ville hjelpe mye. Økonomi er også en viktig ting som MÅ på plass. Et VM lag trenger en økonomi der agn, reise og fòr bør være dekket. Kapteine må også være med så kostnadsfritt som mulig. Det er derfor viktig at laget begynner å jobbe straks med økonomi og sette på plass sponsorer snarlig. Dette er saker som i mitt tilfelle vill være hjertesaker ved neste deltakelse. Et lag må jobbe hardt under VM men det er mer viktig at det meste av jobben er gjort før vi entrer VM arenaen. Tilslutt vil jeg oppmuntre de som er med på konkurranser i Norge til å satse på en VM deltakelse, dette er skit moro.

Og tusen takk til resten av laget som gjorde denne turen til en opplevelse som jeg aldrig vill glemme !

Finn E Lerdalen

 

 

 

 

 

 

 

 

Ansvarlig: Niklas Strengelsrud

Publisert:2008-09-11 09:20:35
Oppdatert:2008-09-11 12:52:19

iTackle traper.se